Iklan

Rabu, 13 November 2013

Berdoalah Wahai Para Suri

Bunyi guruh berdentam-dentum. Hatiku bergejolak, mudah-mudahan Ya Allah kau selamatkan anak-anakku di rumah dan di sekolah, kau selamatkan juga aku dan suamiku yang masih berada di pejabat. Sekarang memang musim hujan. Tanpa mengira waktu sama ada dinihari, waktu subuh, waktu siang, waktu petang atau malam, bila Allah swt kehendaki maka hujan sebagai hamba Allah yang patuh pasti taat dan akur dan turun dengan mencurah-curah. Cuba renungkan sejenak, kitapun hamba Allah yang patuh, insyaallah. Jangan lupa melaksanakan ketaatan kepada Allah dan hindarkan dari terjebak dengan kemungkaran. Jangan kita bertindak melampaui fitrah diri. Sedarlah manusia, hidup di dunia hanya sementara bahkan dunia ini bukan milikmu, jangan mengagung-agungkan kenikmatan sementara. Dalam sibuk mengejari dunia demi tuntutan anak-anak dan keluarga, jangan lupa tanggungjawab kita kepada agama. Semoga kita semua sentiasa ingat dan sedar dan jika terlupa atau terlalai ada yang selalu mengingatkan kita. Marilah kita selalu berpesan-pesan dengan kebenaran dan kebaikan. Dengan memberi bantuan dan kebaikan kepada orang lain akan mendatangkan kebahagiaan kepada kita.
 
Cepat-cepatlah wahai para suri, marilah kita berdoa ketika hujan kerana waktu itu doa mustajab. `Dua doa yang tidak pernah ditolak iaitu doa ketika waktu azan dan doa ketika waktu hujan'. Doa para ibu dan para suri juga akan diperkenankan oleh Maha Pencipta. Jangan putus berdoa, hanya kepada Allah tempat kita munajatkan permintaan kita, rayulah kepadaNya insyaallah Allah sentiasa mendengar permintaan hamba-hambaNya. Doalah untuk kejayaan anak-anak kita, kebahagiaan keluarga kita dan kemenangan bagi umat Islam seluruhnya.
Doa Ketika Hujan
`Allahumma sayyiban nafi'a'
Maksudnya : Ya Allah! Jadikanlah ia hujan yang bermanfaat (Hadis Riwayat Bukhari)

Terdapat beberapa waktu berdasarkan beberapa riwayat di mana doa kita jarang ditolak oleh Allah. Antaranya  ialah:
Doa Ketika Hujan Lebat
Rasulullah bersabda : "Dua doa yang tidak pernah ditolak iaitu doa ketika waktu azan dan doa ketika waktu hujan" (Hadis Riwayat Hakim, disahihkan oleh Adz Dzhahabi). Hujan membawa rahmat kepada manusia dan kehidupan lain. Manusia perlukan air untuk diminum dan tumbuhan perlukannya untuk tumbesaran. Imam Nawawi memberitahu doa pada waktu ini jarang ditolak kerana turunnya rahmat terutama curahan hujan pertama di awal musim.
Doa Ketika Mendirikan Solat Fardu
Sabda Rasulullah ini menggambarkan afdalnya berdoa saat ini : "Berdoalah pada waktu mustajab doa iaitu sewaktu pasukan tentera bertempur, waktu mendirikan solat dan ketika hujan turun." (Riwayat Abu Daud)
 
Doa Apabila Bilal Selesai Azan
Kita sepatutnya melazimi diri berdoa pada waktu ini sementara menunggu iqamat yang akan diucapkan oleh bilal. Dengan demikian, doa kita tidak akan ditolak oleh Allah berdasarkan apa yang disebut oleh Rasulullah. Baginda bersabda : "Doa tidak akan ditolak di antara azan dan iqamat." (Riwayat Abu Daud dan al-Baihaqi)

Ramai yang berdoa tetapi adakah kita pasti doa kita diterima oleh Allah? Sama seperti solat hajat, kita hanya buat solat hajat hanya apabila memerlukan sesuatu. Tidak semua, mungkin hanya sesetengah daripada kita sahaja. Contoh yang paling mudah jika kita mengisi borang untuk mendapatkan sesuatu, permohonan tersebut tidak semestinya terus diterima. Ia perlu melalui proses tertentu. Sama juga seperti doa. Kita selalu mengeluh kerana doa kita tidak diterima oleh Allah. Tetapi pernahkah kita terfikir berkenaan dengan adab berdoa? Para pembaca boleh membaca dengan lebih lanjut tentang adab berdoa di website Pusat Pemantapan Aqidah JAKIM.

****************************************************

#Jom belajar membuat asas membuat blog dan fanpage seperti saya.
Jika berminat sila email ke azhana.am@gmail.com/ whatsapp/ sms 0133510426.
#Iklankan produk atau kedai anda di www.sohodirectory.blogspot.com
#Berminat menjadi dropship Miracle Refreshing Spray atau membuat tempahan,
boleh lawat fb Miracle4U-Shah Alam dan pm di sini
#Berminat dengan produk pemakanan sunnah,
boleh lawat http://azhanaam.blogspot.com/search/label/Makanan%20Sunnah
atau di fb Sihat Dengan Makanan Sunnah dan pm di sini

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...